Gerben Valkema
10 maart 2021 00:15

Gerben Valkema

Tussen Winsum en Lauwersoog ligt het rustieke wierdendorpje Ulrum. Nu zult u zich meteen afvragen wat dat met strips te maken heeft, maar het is de geboorteplaats van de nieuwe Stripschapprijs-winnaar Gerben Valkema. Tegenwoordig woont Valkema natuurlijk in Haarlem, maar wij als stripwinkel Akim zijn er best wel trots op dat een geboren Groninger deze bijzondere prijs heeft gewonnen.

Gronings dialect

Ter gelegenheid van  het 12,5 jarig bestaan bracht  Akim in 2012 het boekje Nait zoezen, deurbroezen uit; 90 strips van Elsje (Elske) in het Gronings dialect. Een uitgave die gezien de roots van Valkema moest verschijnen en bij ons nog steeds te koop is.
Elsje is naast Dirkjan en S1ngle een van mijn trouwe partners tijdens het ochtendritueel. In gezelschap van een kop koffie, 2 broodjes met kaas en een vitaminepil, lees ik als eerste de strips op de achterkant van het Dagblad van het Noorden. Samen met haar vrienden Gait-Jan en Nadia beleeft ze de meest bizarre avonturen. Variërend van herkenbare puberproblematiek, tot het uitvinden van het wiel in de oertijd. Vaak terugkerende thema’s zijn de maandagochtend en de conflicten met docenten. Elsje wordt niet ouder in de strip, maar is onlangs wel van de lagere school naar het middelbaar onderwijs gegaan. Een wijs besluit van de schrijver, want zo kan hij een scala aan nieuwe onderwerpen aansnijden.

Kik

Naast Elsje heeft Valkema gewerkt aan Jan Jans en kinderen, Donald Duck, diverse hommages en zelfs een deel van Tom Poes (Heer Bommel en de i-padden). Wat ikzelf erg leuk vind zijn de verhaaltjes van het ondeugende kikkertje Kik. Een leesboekje voor jonge kinderen met als doel de leesvaardigheid te verbeteren.
Samenvattend vind ik het terecht dat Gerben Valkema deze oeuvreprijs heeft gekregen. Een creatieve tekenaar met een zeer herkenbare stijl van werken. Gezien zijn jonge leeftijd van amper 40 jaar kunnen we nog menig verhaal van Elsje en consorten verwachten. Een geruststellend gevoel voor een ouderwetse krantenstriplezer. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00