Een beeld van een beeld
29 januari 2020 00:45

Een beeld van een beeld

In Parijs werd onlangs een standbeeld onthuld van René Goscinny. Onmiddellijk verschenen duizenden selfies op internet van fans met deze grote scenarioschrijver. Terecht naar mijn mening, want zonder hem had Asterix nooit het levenslicht gezien.

Guust

In België, het stripland bij uitstek, worden stripfiguren regelmatig met een standbeeld geëerd.
Brussel kent prachtige beelden van Guust en Kuifje. In Limal staat er een van Dommel en in Middelkerke leven ze zich helemaal uit. Vrijwel elke belangrijke stripfiguur van Nero tot Robbedoes is daar langs de Zeedijk vereeuwigd. Het begon in 1997 met Jommeke en nu staan er al 17. Volgens de gemeenteraad zal er altijd ruimte zijn voor nieuwe. Gezien de waarde als toeristische attractie een begrijpelijk initiatief.

Captain America

In andere landen zijn er ook meerdere, waarvan ik er 2 wil noemen. Sinds 2016 staat er in New-York een standbeeld van Captain America. Dat heeft natuurlijk niets met kleine nationalistische gevoelens te maken, maar  het zou me niets verbazen als het beeld na de komende presidentsverkiezingen een weelderige haardos toebedeeld krijgt.
In het Italiaanse plaatsje Forte dei Marmi staat een beeld van Iron Man. Hiervan zou ik zeggen ga het bekijken. Kunst met een grote K.

Een heer van stand

In Nederland lopen we achter. Den Bommel heeft om begrijpelijke redenen een standbeeld van een heer van stand. Den Haag eert Marnix Rueb met een prachtig beeld van Haagse Harry en Oosterend kent een kleine plaquette van Kapitein Rob. Pieter Kuhn moest 3 avonturen van de zeeheld op Terschelling laten plaatsvinden, om deze plaquette te bereiken.
Maar waar is het standbeeld van Franka? Wie neemt het initiatief voor een beeld van Agent 327 en Olga Lawina? Gezien de stijgende preutse mentaliteit in ons land, ben ik wel bang dat Agent 327 het in zijn eentje zal moeten doen. Voor mijn eigen striphelden Sjors en Sjimmie durf ik helemaal geen aanzet te geven. Ik erger mijzelf al genoeg aan de simplistische zwartepietendiscussie in oktober en november. Gelukkig heeft stripwinkel Akim de originele zeepkist in zijn bezit. Op ware grote, zoals het hoort.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00