Eten in stripland
12 februari 2020 07:30

Eten in stripland

Zoals ook in onze eigen consumptiemaatschappij wordt er in de stripwereld behoorlijk wat genuttigd. Van standaard eetgedrag, tot een eeuwigdurende obsessie.

Bolle Gijs

Voor een aantal stripfiguren is eten hun leven. De hele dagindeling is gericht op het verkrijgen van voedsel. Voor sommigen maakt het niet uit wat ze eten, als het maar veel is.
Billy Turf en zijn lieve zusje Bessy, Bolle Gijs uit de Smurfen en Garfield zijn hier de beste voorbeelden van. Het verschil tussen Garfield en de andere 3 is dat hij ook verzot is op één soort voedsel, Lasagne. De mond dient maximaal geopend te worden en dan met een beweging de hele inhoud van een ovenschaal naar binnen. Uiteraard afgesloten door een legendarische boer.

Everzwijn

Obelix is ook zo’n veelvraat, met een voorkeur voor everzwijnen. Deze dienen vers van de houtgril ouderwets in de hand afgekloven te worden. Op een boer heb ik hem tot nu niet kunnen betrappen. Waarschijnlijk speelt etiquette bij de oude Galliërs toch een grote rol. Gijs Gans en Fred Flintstone wil ik ook plaatsen in dit rijtje omnivoren, alleseters. Als kind keek ik al verrukt naar hoe Fred een zogenaamde brontoburger wegwerkte. Je kon gewoon zien dat dit een zeer smakelijk product was.

Spinazie

Popeye at zijn spinazie en vriend Wimpy nuttigde de hele dag hamburgers. Dat laatste resulteerde zelfs in een hamburgerketen met zijn naam. Uiteindelijk nam McDonalds de markt over. Helaas geen stripfiguur met die naam, alhoewel ik denk dat het lied Old McDonald uit de Amerikaanse cultuur een grote rol heeft gespeeld bij deze naamskeuze.

Brontoburger

Na nog wat honingvreters zoals Yogi Bear en Winnie the Pooh kom ik uiteindelijk uit bij Carolien uit Bollie en Billie. Een vriendelijk schildpadje dat zich hoofdzakelijk beperkt tot het eten van sla en aanverwante producten. In deze tijd van veganistisch voer de ideale stripfiguur om deze moderne voedselideologie te promoten. Mijn eigen eetgedrag is helaas te veel beïnvloed door Fred Flintstones brontoburger. Dat mijn navel daardoor iets te ver van mijn rug afstaat, neem ik op de koop toe.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00