Fictieve auto’s in stripboeken.
10 juni 2020 00:15

Fictieve auto’s in stripboeken.

Rijdend naar mijn werk bij stripwinkel Akim, bedacht ik opeens dat striptekenaars vaak zeer bijzondere auto’s gecreëerd hebben. Ik bedoel hierbij niet een versie van een bestaande Ferrari, maar compleet verzonnen types. Een kleine selectie.

Vaillante Grand Défi

Een van de mooiste auto’s is de Vaillante Grand Défi uit de Michel Vaillant verhalen. Toch hoort deze prachtige sportwagen eigenlijk niet in deze blog thuis. Philippe-Charles Toussaint ontwierp hem samen met de tekenaar Jean Graton. Het ontwerp was zo mooi dat er besloten werd om de auto in het echt te bouwen. Hij werd gepresenteerd op de autosalon van Parijs in 1999. Slechts 16 exemplaren zagen het daglicht. Een kostbaar autootje lijkt me zo.

Fiat 509

Guust Flater bezit een auto die op het eerste gezicht compleet verzonnen is. Toch is dit ook niet helemaal waar. Franquin baseerde zijn ontwerp op de Fiat 509 uit 1925. De auto van Guust is de taxiversie van dit model. Je kunt hem bewonderen in het Louwmanmuseum in Den Haag.

Duckatti 313

Volledig verzonnen lijkt de Duckatti 313 van Donald Duck. Het nummer staat voor 3x13, omdat het wagentje alleen maar ongeluk brengt. Toch zitten ook in dit model bestaande onderdelen. Zo is het onderstel van een Ford, de motor een Mixwell uit 1920 en de wielen komen van een grasmaaier. Dat deze samenstelling om problemen vraagt, lijkt me logisch.
Dichter in de buurt komt de Oude Schicht van heer Bommel. Ik bedoel een auto die gerepareerd wordt met elastiekjes, paperclips, levertraan en aspirine lijkt me in werkelijkheid niet echt te functioneren. Over Vitamitje van Suske en Wiske wil ik niks zeggen. Een auto met een mensengezicht past niet in de verhaallijnen van dit legendarische duo.

Batmobiel

Mijn favoriet is de Batmobiel uit de jaren 60 tv-serie. Een spectaculair ontwerp gemaakt door de Amerikaan George Barris. Hij bouwde een prototype van de Lincoln Futura in 3 weken om tot dit prachtige model. Wie goed kijkt kan de kenmerken van een vleermuis duidelijk herkennen. In een aflevering van Americain Pickers werd het model onlangs te koop aangeboden. De exorbitante prijs deed de handelaren echter van koop afzien.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00