Piraten en ander zeegespuis
24 juni 2020 00:30

Piraten en ander zeegespuis

Op mijn vraag of iemand een goed idee had voor een blog, merkte onze feestdagenspecialist op dat 25 juni de dag van de zeevaarders is. Op zich een prachtig onderwerp, maar na een korte research bleek het aanbod overweldigend te zijn. Tijd voor een gerichte keus.

Jezab

Mijn persoonlijke ervaring met zeevaarders richt zich vooral op Roodbaard en Jezab.
(Stripwinkel Akim plaats momenteel meerdere Lilliput-reeksen op hun site. Zoals: Akim, Jezab, Fulgor, Robbie, Tarzan, Rode Adelaar, enz. Neem eens een kijkje).
De makkelijkste weg leek me om een onderscheid te maken tussen humoristische en realistische strips.

Ouwe Niek

De beste humoristische piratenstrip is naar mijn mening Ouwe Niek en Zwartbaard van Marcel Remacle. De serie wordt gekenmerkt door originele humor en prachtige tekeningen. Ikzelf zou ze Morris- waardig willen noemen.
Een meer recentere serie, maar minstens net zo goed, is 'De Campbells' van Munuera. Mijn favoriete personage is de idiote piraat Carapepino, een aanrader. Een persoonlijke tip in deze categorie is Brammetje Bram van Ryssack en diverse scenaristen. Een zwaar onderschatte strip.

De Havik

Van de realistische piratenstrips is Roodbaard natuurlijk de bekendste. In deze blog wilde ik daarom enkele andere uitgaven naar voren halen. Vroeger las ik met veel plezier de 5 delen van De Kinderen van de wind van Bourgeon. Deel 6 en 7 verschenen na 25 jaar adempauze. Bij zo’n tekenaar betekent dat een verrijking voor de serie.
Een andere klassieker is De Havik van Pellegrin. Eigenlijk ontstond het eerste verhaal van de Havik als onderdeel van de Roodbaard-serie. Pellegrin heeft het ontwikkeld tot een op zichzelf staande topserie.
Zoals elke rechtgeaarde stripblogger betaamt, eindig ik met een aantal tips. Voor aanvullingen en meningen sta ik altijd open.
Goudvreter uit de collectie 500
Surcouf (de voorloper van Roodbaard door Charlier en Hubinon)
• Johan Pikbroek van Goscinny en Uderzo

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00