Hendrik Ijzerbroot
26 september 2023 00:15

Hendrik Ijzerbroot

En wat doet een rechtgeaarde strippofiel wanneer het hemelwater rijkelijk klettert? Hij bladert in jaargangen Pep en Eppo om zijn stripverslaving op een acceptabele manier in stand te houden. Dit keer wordt hij, zoals vaker gebeurt, geraakt door ene Hendrik Ijzerbroot, alias Agent 327.

Martin Lodewijk

Als ik me goed herinner was het eerste album dat ik las van Agent 327 het dossier Stemkwadrater. Een prachtig stripboek over de schurk doctor Maybe tijdens de koude oorlog van de jaren 60. Kenmerkend is vooral de kwaliteit van het plot en de tekst. Iets waar Martin Lodewijk veel aandacht aan besteedde.
 
Misschien is het daarom wel grappig om even stil te blijven staan bij dit legendarische album. Laten we het eens doen op de manier zoals vroeger elke schoolkrant eindigde:
 
WIST JE DAT
 
dit het eerste album is dat uitgegeven werd van agent 327
er al een satelliet in voorkomt die alles op aarde in detail kan zien
Martin Lodewijk er zelf in voorkomt als wasbordspeler
er verschillende verwijzingen in zitten naar James Bond.(zoek ze maar)
de Karel Doorman er Karel Portier wordt genoemd en zinkt door de zangkunsten van Maria Brallas….. La Divina.

Olga Lawina

Olga Lawina is nog niet aanwezig in dit album. Ze verschijnt voor het eerst in Het dossier Zondagskind. In eerste instantie als leuke bijfiguur, maar in latere albums ontwikkelt ze zich steeds verder tot hoofdpersonage. Uiteindelijk wordt Ijzerbroot weggezet als een beetje simplistisch lulletje en lost zij de problemen op.
 
Er valt natuurlijk veel over deze reeks te vertellen, maar dat gebeurt al uitgebreid in de serie: The making of…. Ik zou alleen nog willen zeggen dat ik het super jammer vind dat het laatste album, De Daddy Vinci code, in 2015 verscheen. Ik heb toch altijd stiekem gehoopt dat Martin Lodewijk nog één keer de moed kan opbrengen om een verhaal aan zijn oeuvre toe te voegen. De kans is nu natuurlijk nihil, maar hoop doet leven.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00