Herman Gerards een leven vol stripboeken - deel 73
13 mei 2022 12:00

Herman Gerards een leven vol stripboeken - deel 73

Herman neemt deel aan een quiz en krijgt de kans een aanzienlijk bedrag te winnen...
 
Het was Ouagadougou, hij wist het zeker. De hoofdstad van Burkina Faso was Ouagadougou. Hij drukte C in en wachtte wat komen ging.
   4 Weken geleden had hij van de Postcodeloterij een brief gekregen dat hij was uitgeloot voor het programma 1 tegen 50. Babs was wild enthousiast en fantaseerde elk uur van de dag wat ze met het gewonnen geld ging doen. Een reis met haar vriendinnen naar Patagonië stond met stip op 1. Via de kaartjes van Triviant en speciale internetsites werd Herman intensief getraind. Ze wilde niets aan het toeval overlaten.
‘Dus u gaat voor antwoord B Mogadishu?’ vroeg Caroline Tensen aan de oudere kandidaat. ‘U heeft nog een escape hoor.’
De man dacht even na, maar besloot het toch zonder escape te doen. Hij wilde hem liever bewaren voor een moeilijkere vraag. Hij drukte de knop in en nam even later met een teleurgesteld gezicht afscheid.
Herman grijnsde van oor tot oor. Hij was nog maar met 4 personen over en had sowieso  € 1250,- verdiend. De lichtbak achter zijn stoel begon te flikkeren en na enkele seconden was het vonnis geveld.
‘Meneer Gerards gefeliciteerd, u kunt naar beneden komen,’ zei Caroline.
Stijf van de stress liep hij naar het podium. Het was gelukt, de strijd ging beginnen. Nu logisch nadenken en geen stomme dingen doen. Deze kans kreeg hij maar 1 keer.
‘Herman Gerards, welkom. Hoe oud bent u en wat doet u in het dagelijks leven?’
Herman verteld dat hij 62 jaar was en een eigen café had gehad. Momenteel genoot hij van een welverdiende oude dag. Op de vraag wat hij met het geld ging doen antwoordde hij dat hij zijn geliefde Babs wilde trakteren op een mooie reis.
‘Ok meneer Gerards we gaan beginnen. Bent u er klaar voor?’
Herman knikte en het eerste onderwerp verscheen op zijn beeldscherm.
‘Het onderwerp is de negende kunst,’ zei Caroline. ‘Wilt u een makkelijke of een moeilijke vraag.’
   Verdorie dat was een dilemma. Normaal moest je bij de eerste vraag altijd een makkelijke vraag nemen, omdat je nog geen escapes had opgebouwd. Maar deze kans kon hij toch niet voorbij laten gaan. Met een beetje mazzel werd meer dan de helft van de tegenstanders meteen geëlimineerd.
‘Een moeilijke vraag graag,’ antwoordde hij vastbesloten.
Er klonk een bewonderend gemompel vanuit het publiek. Het gebeurde vrijwel nooit dat iemand bij de eerste vraag meteen een moeilijke nam. Hij keek op zijn schermpje en zag de vraag verschijnen: Wat was het eerste stripverhaal van de tekenaar E.P. Jacobs?.
A) Het geheim van de Zwaardvis
B) De U-straal
C) Het gele teken.
‘Antwoord A,’ zei Herman zonder aarzelen. ‘Het geheim van de Zwaardvis is het eerste album uit de Lombard Collectie. De andere delen zijn later uitgekomen.’
Hij drukte de knop in en keek verbijsterd naar het resultaat. Het goede antwoord was B De U-straal.
‘De U-straal verscheen voor het eerst in 1943 in het tijdschrift Bravo,’ verklaarde Caroline Tensen. ‘Het album verscheen pas in 1974, maar dat was de vraag niet.’
Dat 46 van de 50 tegenstanders het fout hadden, kreeg Herman amper meer mee. Hij vroeg zich alleen af, of Babs van € 1250,- nog een klein reisje kon maken met haar vriendinnen. Haar antwoord kon hij van tevoren uittekenen. Misschien was het verstandig om een paar weekjes bij zijn oude moeder in te trekken.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00