Opruimen
17 mei 2022 00:15

Opruimen

Je moet eigenlijk het gras maaien, maar je hebt er geen zin in. Een frisse bui kan je helaas niet redden. Wat doe je in zo’n uitzichtloze situatie? Je gaat zogenaamd eerst je stripkamer opruimen…

Amoras

Het eerste dat ik tegenkom onder in een doos, zijn de eerste 5 delen uit de serie Amoras. (Om een onverklaarbare reden zit deel 4 er twee keer tussen, maar dat zal wel met de leeftijd van de verzamelaar te maken hebben.) Als ik de voorkant van deel 1 bekijk, herinner ik me opeens waarom ik nog niets uit deze saga gelezen heb. De afbeeldingen staan kilometers weg van de Suske en Wiske waar ik mee groot geworden ben. Aarzelend sla ik de eerste pagina open en waag na jaren alsnog een poging.

Krimson

Een paar uur later leg ik verbijsterd deel 5 aan de kant. Wat een fenomenale serie is dit zeg. Een spannend plot dat geen seconde verveelt, originele humor en een schurk (dokter Krimson) die de term volledig eer aan doet. Zo zie je dat een vooroordeel er bijna voor zorgt, dat deze mooie saga bij het grofvuil terecht komt. Op zaterdag snel even naar Akim en deel 6 ophalen.

Batman

Naast de saga ligt een klein stapeltje trading cards met foto’s uit de jaren 60 serie van Batman. Het bekijken ervan zorgt meteen voor een ‘aha-moment’. Deze plaatjes werden verzameld op de lagere school. Aan de achterkant staat een raadsel van de Riddler. Als je het antwoord wilt weten, moet je met een muntje een waslaagje wegkrabben. De eerste versie van de moderne kraskaart.

Stripglossy

Op het moment dat ik eigenlijk richting tuin moet verkassen, valt mijn oog op deel 8 uit de serie Stripglossy. Op de voorkant staat een afbeelding van mijn held De Generaal. Ik besluit nog even te blijven zitten en begin aan een interview met Peter de Smet uit 1973. Het interview is verrijkt met opmerkingen van zijn familie en geeft een prachtig beeld van deze striplegende.

Wat me het meest raakt is de mening van Peter over oorlog voeren. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een raar mannetje in een duur pak vanachter een bureau de beslissing kan nemen, waarvan duizenden burgers het slachtoffer zullen worden. Hij zegt het in 1973, maar u en ik weten dat deze vreemde mannetjes ook tegenwoordig nog de mogelijkheid krijgen om dezelfde tragische beslissingen te nemen. Triest. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00