Prachtige DC covers
24 januari 2023 00:15

Prachtige DC covers

Op een Amerikaanse site bladerde ik gisteren door de 75 mooiste covers van DC. Ik was het met de keuze, vooral wat de oudere betreft, volledig eens. Maar waarin zit de kracht en de magie van deze oude afbeeldingen? 

Golden Age

Allereerst natuurlijk het ambacht. Tekenaars uit de Golden Age werkten alles met de hand uit en waren met een voorkant soms dagen bezig. Ze konden natuurlijk ook niet anders, omdat computers nog niet beschikbaar waren, maar het kwam de kwaliteit zeker ten goede. Tegenwoordig krijg ik de indruk dat veel tekenaars een verhouding hebben met het programma Photoshop.

Tijdsbeeld

Een anders belangrijk punt is de periode waarin de tekeningen gemaakt werden. Vooral het werk van vlak na de tweede wereldoorlog straalt uit dat alles mogelijk is. De mensen kregen weer hoop in een goede toekomst en op technisch gebied lag de wereld helemaal open. De ruimtevaart zat in de startfase wat te merken was aan de vele films en comics met bezoekers uit het heelal.( en die zaten lang niet allemaal in de vriendelijke categorie)

The Flash

Daarnaast natuurlijk het creatieve talent van de tekenaars en de scenarioschrijvers. Het publiek schreeuwde om superhelden waarmee ze zich konden identificeren en de top van de creatieve comic-artiesten speelde daar geniaal op in. Uit hun brein ontstonden helden als: The Flash, Daredevil, The Green Lantern, The Atom, Wonder Woman en ga zo maar door. ( en dan beperk ik me hier alleen tot de DC-helden, de lijst van Marvel gaat veel verder)

Jack Kirby

De comics van Batman en Superman werden door artiesten als Carmine Infantino, Sheldon Moldoff en George Perez geperfectioneerd. Zij zorgden voor mysterieuze, nostalgische, van spanning druipende voorkanten. 9e kunst met een grote K. Andere tekenaars die ik nog even wil noemen, uit een lange lijst, zijn: horrorartiest Bernie Wrightson, Frank Miller en de geniale Jack Kirby.

Ambacht

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat vroege covers als echte kunst geclassificeerd kunnen worden. Prachtig teken- en schilderwerk door artiesten die het ambacht volledig meester waren. Geen negatieve kritiek voor de huidige tekenaars natuurlijk, want iedereen werkt met de mogelijkheden die hem aangeboden worden, maar een beetje jammer is het toch.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00