Robert Crumb
26 juni 2019 00:45

Robert Crumb

In de jaren 70 bezocht ik in de bioscoop de filmversie van Fritz the Cat. De door Robert Crumb bedachte stripkat, die uitgroeide tot de cultfiguur van de hippie-generatie. Wie was,(is) Robert Crumb eigenlijk?

Seksuele revolutie

Crumb werd geboren in 1943 in Philadelphia. Bij de start van de wilde jaren 60 was hij dus in de 20. In zijn strips uitte hij zich op een extreem kritische manier. Weg met de burgerlijke 9-5 mentaliteit. Leef, doe wat je zelf wilt en vooral geniet van drugs en de seksuele revolutie.
De peace ideeën van de hippies en hun anti-Vietnam standpunt spraken hem zeer aan. De zomer van 1967, the summer of love, beleefde hij dan ook als een van zijn hoogtepunten.

Superwoman

Door zijn obsessieve interesse in seks creëerde hij een vrouwbeeld dat geheel voldeed  aan zijn eigen ideaal: dikke kont, grote borsten en brede heupen. Crumb zelf zegt dat hij deze “Superwoman” bedacht heeft door zijn woede ten opzichte van burgerlijke vrouwen. Hij zag zichzelf als krankzinnig genoeg om vanuit dat standpunt zijn persoonlijk vrouwbeeld te ontwerpen.

Cultheld

Hoe zou Crumb tegenwoordig beoordeeld worden? Ik bedoel hier niet de cultheld die hij geworden is, maar als hij nu op dezelfde manier een vrouw zou schetsen als hij in de jaren 60 deed. In een interview dat hij onlangs gaf aan Nadja Sayej geeft hij zelf misschien het duidelijkste antwoord:
“Ik word tegenwoordig niet meer gedreven door mijn libido. Sterker nog, ik probeer helemaal niet meer aan vrouwen te denken. Het is mooi geweest. Daarom heb ik besloten om helemaal geen vrouwen meer te tekenen. Ze zoeken het maar uit met hun “metoo” gedoe. Dat ik 75 ben helpt me hier gelukkig bij.
Misschien is deze opmerking wel kenmerkend voor deze tijd. Je mag wel kritisch en cynisch zijn,  mits niemand zich er aan stoort.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00