3 juli 2019 00:45

Heer Frommel en Tom Poes

De fanatieke Toonderverzamelaar zal bij het lezen van deze titel onmiddellijk in de stress geraken. Hoezo heer Frommel? Het is toch heer Bommel?

Parodie

Natuurlijk is het heer Bommel. Een uitzondering zou gemaakt kunnen worden voor een parodie, of door illegale uitgevers die bang zijn om een rechtszaak op hun nek te krijgen. Maar waarom besteed ik dan aandacht aan dit niet ter zake doende onderwerp? Laat ik dit eens rustig en zonder beschreven emoties uit de doeken doen.

Stamhoofden

Deze week verscheen een ‘nieuwe’ Asterix. De titel is “De strijd der stamhoofden”. Op de voorkant wordt met een mooie sticker vermeld dat de oplage beperkt is en er wel 16 extra pagina’s toegevoegd zijn. Zelfs de kleur van de voorpagina is met zacht oranje aangepast.
Sorry, maar als rechtgeaarde stripnerd word ik hier een beetje nerveus van. Hoezo stamhoofden? Hoezo zacht oranje? De titel behoort “De Kampioen” te zijn en de achtergrond blauw! Waarom werd bij een topserie als Asterix  de titel van een boek veranderd? 

Rode Rackham

Ik zou de striplezers wel eens willen horen wanneer Kuifje en de “schat van de rode Rackham” op de markt zou verschijnen”. Een slecht voorbeeld zult u misschien opmerken, maar het is hetzelfde argument als bij Asterix: aanpassen aan de moderne tijd. Zelfs bij, naar mijn mening, het beste Asterix-album “Het 1ste legioen” hebben de onverlaten het aangedurfd om de titel te veranderen in “Asterix als legioensoldaat”. 

Gert-Jan

Omdat zelfs de namen van helden als Abraracourcix en Assurancetourix werden veranderd in Heroïx en Kakofonix wil ik een aantal  voorstellen doen:
• Maak van het Gele Teken het blauwe teken. Dit past beter bij de huidige modekleuren
• Kuifje en Bobbie, wordt Kuifje en Beau. Jongeren ervaren zo meer herkenning met hun eigen leefwereld
• Guust van Franquin wordt Gert-Jan, omdat niemand Guust heet.
• Het nieuwe testament wordt: “De wonderbaarlijke avonturen van Jezus van Nazareth”. 
 
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij mij roept het zelfs irritatie op tijdens het schrijven, laat staan dat het in werkelijkheid gebeurt. Blijf van traditionele strips af en helemaal wanneer je niet meer met de oorspronkelijke makers kunt overleggen.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00