Schatgraven
8 augustus 2023 00:15

Schatgraven

Tijdens het opruimen van ons magazijn bij Akim komt soms de meest vreemde curiosa tevoorschijn. Een kleine beschrijving van recente vondsten uit de diepste krochten van onze stripwinkel, die allemaal via onze site aangeboden worden.

Bommel pegulant

In 1990 vierde het Utrechts Studenten Corps zijn 35e lustrum. Een van de thema’s tijdens dit feest was een heer van stand. Naast flessen rode en witte wijn met een Bommel-gerelateerd etiket en een mooie flyer werd een zogenaamde pegulant geslagen. Een munt die tijdens het lustrum als wettelijk betaalmiddel werd geaccepteerd. De flessen wijn, de flyer en de munt ( allen met Bommel-opdruk) kwamen geleidelijk uit ons magazijn tevoorschijn. Deze bijzondere set staat sinds vorige week op onze site te koop. Uiteraard zijn de flessen nog ongeopend.

Mickey Mouse

In een doosje met papieren vond ik een soort reclame-object met een opdruk van Mickey Mouse. Na wat onderzoek bleek het te gaan om een verschuifbare chemische tabellenkaart, uitgebracht door een microbiologisch instituut in Letland. Jaar van uitgave 1934. Hoe bijzonder kan een vondst zijn.

Asterix

Mijn favoriet is het tinnen schaakspel van Mayfair. Het geeft de strijd aan tussen de Romeinen en de bewoners van dat ene kleine dorpje in Gallië. Elk stuk is gedetailleerd uitgewerkt en wordt geleverd met het originele marmeren schaakbord. U kunt zich voorstellen dat het behoorlijk spannend was toen ik controleerde of het spel compleet was en alle stukken ongeschonden. (gelukkig wel)

Kobe Bryant

Niet strip gerelateerd maar niet minder bijzonder was de vondst van enkele NBA action figures. Een van hen betrof een beeldje van Kobe Bryant uit 2002 in originele verpakking. Gezien de trieste gebeurtenissen rond deze basketbalheld een item dat de betrekkelijkheid van het leven andermaal aangeeft.

Op dit moment staan naast mijn computer meerdere flessen uit de categorie alcoholische versnaperingen. Elke fles heeft met een stripheld te maken en is voorzien van de oorspronkelijke inhoud. Of het nog te drinken is waag ik te betwijfelen, maar verzamelwaardig is het zeker.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00