Schatzoeken
19 december 2023 00:15

Schatzoeken

Achter onze prachtige stripwinkel bevinden zich twee magazijnen. In de voorste staan nieuwe uitgaves, in de achterste tweedehands en curiosa. De tweede vind ik het meest interessant, want af en toe…. Een klein overzichtje van de prachtige items die de afgelopen tijd uit de donkere krochten tevoorschijn kwamen.

Biggles

Onderin een doos met blikken speelgoed ligt een kaartspel. De voorkant komt me meteen bekend voor en na goed kijken blijkt het om de beroemde vliegenier Biggles te gaan. De kaartjes hebben allemaal schitterende afbeeldingen van onze held en vormen samen een cardgame. Een zeer zeldzame Engelse uitgave in fraaie staat. Hoe mooi kan een dag zijn.

Sonicon

In dezelfde doos zit een zogenaamde Sonicon bus. Een blikken voertuig uit de jaren 50 gemaakt in Japan. Op zich al redelijk zeldzaam, maar dit ding is helemaal apart. Je bestuurt hem met een bijgeleverde scheidsrechtersfluit. (en dat in de jaren 50!) Dat hij ook nog in de originele doos zit, maakt het extra bijzonder.

Boekenweek

In een schoendoos zit een luciferdoosje. Ik heb eerst de neiging om het in de prullenbak te gooien, maar ben achteraf blij dat ik het niet gedaan heb. In 1966 verschijnt het kleinste kinderboekenweekgeschenk verpakt in een… juist luciferdoosje. Het geheel is in perfecte staat en zelfs het loepje is present. De uitgave is vergelijkbaar met Dossier Minimium Bug van Agent 327.

De blauwe sinaasappels

De topvondst heb ik voor het laatst bewaard. In een koker zit een originele filmposter van Tintin et les oranges bleues uit 1964. Een zeer zeldzaam item dat in 1992 door Bob de Moor aan Peter van Unen werd geschonken tijdens de opening van zijn nieuwe winkel. Als kers op de taart heeft De Moor de poster gesigneerd met zijn eigen handtekening en die van Herge!

Natuurlijk zijn nieuwe strips leuk, maar mijn passie zal altijd blijven liggen bij antieke albums en curiosa. Ze ademen allemaal geschiedenis uit en proberen je te vertellen wat ze meegemaakt hebben. Het zoeken naar deze items vormt voor mij de kern van het strips verzamelen.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00