Special effects in stripverhalen
7 maart 2023 00:15

Special effects in stripverhalen

Mijn kleinzoon kreeg voor zijn verjaardag een prentenboek met oerwoudgeluiden. Hij bekeek een afbeelding van een chimpansee en na het drukken op een knopje, schetterde het bekende stemgeluid door de kamer. Is het interessant om dergelijke effecten aan stripverhalen toe te voegen?

Fantasie

Mijn eerste reactie als oude belegen stripliefhebber is natuurlijk: neen. Geen toeters en bellen in een stripboek. Het verhaal moet tot leven komen in de beleving en fantasie van de lezer. Maar is dit tijdens de dalende belangstelling voor het beeldverhaal wel een verstandige beslissing?

Hologram

Mijn zoon liet mij onlangs een grappige gadget zien met zijn smartphone. Via een speciale app wist hij hologrammen en 3d-tekeningen uit het apparaat te toveren. Dit zou een toevoeging kunnen zijn die meerwaarde heeft. Wanneer je op een strategische plek in het verhaal die optie aanbiedt, kan het een aanvulling zijn op het plot, of een verfraaiing  van bijvoorbeeld de omgeving.

Gadget

Mijn angst is echter dat de gadget het verhaal gaat overstijgen. Het gaat dan niet meer om het stripverhaal, maar om de hoeveelheid special effects. Het oorspronkelijke doel van de tekenaar en de scenarioschrijver sneeuwt dan volledig onder. In het huidige computertijdperk geen loze waarschuwing lijkt me zo.

Thorgal

Aan de andere kant zie ik zeker mogelijkheden om op die manier de interesse voor stripboeken bij jongeren weer aan te wakkeren. Het is toch prachtig als op een gegeven moment het hologram van Thorgal verschijnt, of dat je kunt ronddwalen in een 3-d versie van het huis van Gargamel. Tijdens spannende momenten kun je zelfs passende achtergrondmuziek aan het verhaal toevoegen.

Franka

Voor jonge kinderen zie ik het sowieso als een meerwaarde. Als je ziet hoe ze op de geluiden uit de prentenboeken reageren, hoef je er niet lang over na te denken. Voor jongeren tussen 12 en 16 en volwassenen, zou ik het met mate doen. Zeker niet in elk stripalbum en alleen als logische aanvulling op het verhaal. Een experiment via een bekend stripverhaal zou al uitsluitsel kunnen geven over de belangstelling. Wat dacht u van een gadgetversie van Franka en het zwaard van Iskander?

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00