Herman Gerards… recensie Jeremiah Johnson deel 1 en 2.
3 maart 2023 00:15

Herman Gerards… recensie Jeremiah Johnson deel 1 en 2.

Als liefhebber van Buddy Longway besluit Herman de 2 delen van Jeremiah Johnson aan te schaffen. Vooral het feit dat het hier een historische figuur betreft, geeft de doorslag. Een extra prikkel is de beschrijving dat Johnson een kwaadaardig en zelfs kannibalistisch persoon schijnt te zijn.

Trapper

In deel 1 verschijnt Jeremiah als groentje bij de Rocky Mountains. Hij wil trapper worden en schaft de benodigde uitrusting aan. (tijdens de aankoop wordt hem een behoorlijk oor aangenaaid) Door zijn persoonlijkheid en de hulp van anderen weet hij zich in de wildernis te handhaven.

Crows

Via een bevriende trapper raakt bij bevriend met een Indiaanse vrouw. Zij raakt zwanger van hem, maar wordt voor de bevalling door Crow-Indianen gedood. Jeremiah neemt wraak en vermoordt elke Crow-Indiaan die hij tegenkomt. Als ultieme blijk van haat tegen deze stam, eet hij van elk slachtoffer de lever op.

Lever

Herman wordt een beetje beroerd van het eten van de menselijke lever. Hij kan zich de haatgevoelens goed voorstellen, maar deze reactie is wel erg extreem. Misschien heeft het te maken met de omstandigheden waarin trappers in de wildernis moeten overleven, toch ziet hij zichzelf niet de lever nuttigen van iemand die de hand aan zijn Babs slaat.

In deel 2 gaat het verhaal verder en komt de reactie van de Crow-stam. Ze proberen Johnson uit te schakelen door 20 goed getrainde krijgers achter hem aan te sturen. De strijd tussen hen en Jeremiah vormt de kern van dit deel.

Deel 3

Herman vindt de 2 delen een goed leesbaar verhaal vormen en is vooral onder de indruk van de landschapstekeningen. Het feit dat het om een historisch figuur gaat is een pluspunt. Er schuilt echter ook een gevaar in dit soort biografieën. Deel 3 is aangekondigd en zal zeer waarschijnlijk nog relevante aanvullingen bevatten. De reeks moet alleen niet eindeloos uitgemolken worden. Helaas een valkuil van veel populaire series.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00