Spinneman
20 november 2019 00:45

Spinneman

Op dit moment heerst in de bioscopen een ware superhelden-hype. Films van Spiderman, The Fantastic Four, The Avengers, X-men, Batman etc. leveren de makers miljoenen dollars op. Vaak zijn de films gebaseerd op verhalen uit de bekende Marvel- en DC-series.

Hip Comics

In Nederland begonnen de superhelden door het verschijnen van de Hip-Comics/Classics in 1966, snel aan populariteit te winnen. De namen werden in eerste instantie vernederlandst. Zo kennen we Spinneman in plaats van Spider-man en de Vier Verdedigers, in plaats van The Fantastic Four. Later verschenen o.a. Durfal, de Flits en de Groene Lantaarn. De echte superhero-nerd zal hierin onmiddellijk de originele Amerikaanse namen herkennen.

The Avengers

Voor nog meer verwarring zorgde de serie: “De Wrekers”. In eerste instantie verschenen ze in de Hip-Comics. Daarna kregen ze een eigen serie onder de naam: “De Wrekers-Classics. Uiteindelijk werden de uitgevers het eens over de naam: “de Vergelders”. Misschien was het toch beter geweest om gewoon de Engelse naam “The Avengers” te gebruiken.

Rauwe Bonk

Wat vindt u trouwens van “Rauwe Bonk”? Alleen door de naam zou zelfs de grootste kenner niet weten dat het hier om de Hulk gaat. Op stripbeurzen heb ik jonge comiclezers vaak gewezen op deze naamsveranderingen. Op deze manier raakten ze geïnteresseerd in de originele reeksen en begonnen Hip-comics en diverse anders Classics te lezen. Het merendeel had zelfs nooit van deze uitgaven gehoord.

Geweldige vent

Wel vreemd is dat Superman en Batman nooit vernederlandst zijn. De oplettende lezer zal terecht opmerken dat Batman in de nieuwe Hip-comics reeks “De vleermuis” genoemd wordt, maar ik vind dat meer als mosterd na de maaltijd. Tenslotte begrijp ik de handhaving van de naam Superman wel. Ik bedoel een strip met de titel: “Geweldige vent” zou waarschijnlijk geen verkooprecords breken.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00