Stripboeken top 10
16 januari 2019 00:15

Stripboeken top 10

In sommige stripbladen en op enkele stripsites vind je al jaren dit fenomeen. De strip top 3, 5, of 10. Wat is de waarde, of het belang hiervan?

Asterix

Het belangrijkste is het uitgangspunt van de verschillende lijstjes. Een top 5 aan de hand van verkoopcijfers vind ik behoorlijk nietszeggend. Als de nieuwe Asterix verschijnt, weet je zeker dat hij binnen één week op de eerste plaats verschijnt. Zelfs als er sprake is van zo’n absurd slecht album als: “Het geheime wapen.” Een ander meetpunt zou kunnen zijn het beste stripboek van een bepaalde periode. Zo werd “Het gele teken” van Blake en Mortimer gekozen tot het beste stripboek van de afgelopen eeuw. Ik heb begrepen dat dit netjes via een eerlijke stemming gebeurd is. Zo niet, dan hebben we te maken met de subjectieve mening van een of meerdere personen. Nu zijn we meteen bij de derde versie aangeland. De top 10 van een bepaalde persoon. Hierbij is bepalend wie die persoon is.

Franquin

Is het een zogenaamde BN’er die misschien in totaal maar 10 stripboeken heeft gelezen? Is het een echte stripkenner, zoals bijvoorbeeld Kees Kousemaker. Of is het een van de stripgrootheden zelf, zoals Franquin en Swolfs? Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste 2 versies. De maker van een strip top 10 dient belezen te zijn. Hij moet aan de hand van eigen leeservaringen een mening kunnen bepalen en die ook kunnen uitleggen. Het komt dan erg dichtbij een striprecensie. Een van mijn collega’s bij Akim is zo belezen betreffende nieuwe strips, dat ik zijn mening zeker serieus neem. Wat mij betreft de ideale persoon om een wekelijkse, of maandelijkse, top 10 te bepalen.

Toenga

Ikzelf heb behoorlijk wat strips gelezen, maar moet wat de moderne strips betreft nog een inhaalslag maken. Daarom een persoonlijke top 5 met, zoals onze eigenaar zou zeggen, veel ouwe meuk.
5) Kuifje en het zwarte goud
4) Flaters schade uit de serie Guust
3) Tom Poes en de JakkerJekker uit de Oberonreeks
2) De wilde horde uit de serie Toenga
1) Asterix en het 1ste legioen. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00