Strips en analfabetisme
17 januari 2023 00:15

Strips en analfabetisme

Tijdens het lezen van Purple Heart deel 1 voor de recensie van aanstaande vrijdag, realiseerde ik me dat veel strips hetzelfde thema hebben. Tweede wereldoorlog, westerns, superhelden en mochten ze dat thema niet hebben zijn ze er, zoals in Purple Heart, wel enigszins aan gelinkt. Het is een beetje de weg kiezen van de minste weerstand. Volgens mij laten de stripmakers op dit moment een kans liggen.

Arm rijk

Het betoog dat nu volgt is niet bedoeld om genoemde thema’s te bekritiseren, maar meer om te pleiten voor een aanvulling. Het leesniveau van vooral de laagopgeleide jeugd loopt met sprongen terug. Hierdoor dreigt de tweedeling in de maatschappij tussen arm en rijk, ontwikkeld en onderontwikkeld, geletterd en ongeletterd, alleen maar groter te worden. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met begrijpend lezen.

Donald Duck

Naar mijn mening is de enige manier om dit probleem aan te pakken, te zorgen dat het plezier in lezen weer aangewakkerd wordt. Jongeren zijn gericht op beelden. Ik neem aan dat ik hier geen voorbeelden meer van hoef te noemen. Wanneer dat zo is, speel er dan op in. Val ze niet lastig met oninteressante literatuurlijsten, maar probeer ze aan het lezen te krijgen door het aanbieden van lectuur die ze wel leuk vinden. Een oud-collega aan de MAVO zei vroeger: ‘Beter elke week de nieuwe Donald Duck lezen, dan helemaal niet lezen.’

Van Nul tot Nu

De serie Van Nul tot Nu, heeft al bewezen dat het kan. Onze vaderlandse geschiedenis in meerdere prachtige beeldverhalen uitgewerkt. Dat zou ook kunnen met maatschappelijke thema’s als klimaat, energie, kapitalisme, Metoo enz. Als je het goed aanpakt zouden zelfs vakken als wiskunde, economie, of vreemde talen er voor in aanmerking komen. (kijk naar het lezen van Latijnse Asterix’ op verschillende gymnasia)

Laaggeletterdheid

Het komt er dus op neer dat de stripwereld de kans moet grijpen om een groot maatschappelijk probleem, de laaggeletterdheid, aan te pakken. Natuurlijk zullen er beren op de weg verschijnen, zoals bijvoorbeeld betweterige conservatieve onderwijselementen, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Het mes gaat volgens mij aan 2 kanten snijden. De populariteit van het beeldverhaal zal weer ouderwets stijgen en laaggeletterdheid wordt eindelijk vanuit een op de hedendaagse jeugd gericht plan aangepakt. Go for it!

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00