Theo van den Boogaard spoort wel
6 februari 2019 00:15

Theo van den Boogaard spoort wel

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Theo van den Boogaard vindt op dit moment een overzichtstentoonstelling plaats in het “trein- en trammuseum” te Zuidbroek. 

Sjef van Oekel

Theo is bekend van de strips: “Ans en Hans krijgen de kans”, “Witje”, maar vooral door de stripversie van het Televisiefenomeen Sjef van Oekel. Van Oekel was een personage dat ontstond uit het brein van Wim T. Schippers. 

Barend Servet

In de jaren 70 bedacht hij de Fred Haché Show, Barend Servet en uiteindelijk zijn bekendste personage Sjef van Oekel. In deze shows werd aangeschopt tegen de bestaande heilige huisjes uit die tijd. Een scene waarin koningin Juliana zittend op het toilet aardappels zat te schillen, haalde de voorpagina’s van de dagbladen.

Dolf Brouwers

Dolf Brouwers, de vertolker van Sjef van Oekel, maakte het zelf te bont tijdens een uitzending op oudjaarsavond. Hij gaf tijdens een liveshow over in een fietstas en was daardoor ettelijke maanden niet op tv te aanschouwen.
Samen met Wim T. Schippers maakte Theo van den Boogaard een stripversie van dit personage. De serie was behoorlijk succesvol en daardoor probeerde ook Dolf Brouwers een graantje van de winst mee te pikken. De rechter gaf echter Wim T. Schippers gelijk, omdat die aangaf het personage bedacht te hebben.

Reeds

Uiteindelijk ging Dolf Brouwers zo op in zijn alter ego, dat hij amper als zichzelf kon functioneren. Misschien wilden zijn fans ook niet anders. Als spruit uit de rumoerige jaren 70 was Sjef van Oekel een van mijn helden. Hij schopte tegen alles aan wat tijdens mijn opvoeding als vaste waarde bestempeld werd. Als eerbetoon aan dit karakter wil ik dan ook afsluiten met een beroemde uitspraak van hem:

“Potverdorie en wie is u? Reeds als het ware, jawel! Ik word niet goed. Reeds.”

 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00