23 oktober 2019 00:45

Vercingetorix

Morgen, 24 oktober verschijnt de nieuwe Asterix. De titel is: “De dochter van de veldheer”. In alle andere vertalingen heet het boek: “De dochter van Vercingetorix”. Wie was deze historische Franse held eigenlijk?

Het ijzeren schild

In Asterix en het ijzeren schild gooit Vercingetorix het schild voor de voeten van Caesar als teken van de overgave van de Galliërs. Dit is historisch gezien gedeeltelijk juist. In het jaar 58 v.C. trekt Caesar over de Alpen om Gallië te veroveren. In 53 v.C. komt Gallië onder leiding van Vercingetorix in opstand. Via de tactiek van de verschroeide aarde, het vernietigen en weghalen van waardevolle zaken, weten ze Caesar tegen te houden. 

Alesia

In 52 v.C. laten de Galliërs zich echter insluiten bij Alesia (logisch dat deze naam in de Asterixboeken niet genoemd mag worden). Ondanks maandenlange weerstand moeten ze het uiteindelijk opgeven. Vercingetorix wordt als krijgstrofee meegenomen naar Rome. Hier overlijdt hij na jarenlange gevangenschap aan de wurgpaal. Het verhaal gaat dat hij voor de terechtstelling eerst uitgebreid gewassen werd en naar de kapper moest. In de Romeinse tijd diende je netjes en fris ter dood gebracht worden.

Napoleon III

Tijdens het bewind van Napoleon III werd Vercingetorix een legendarische held. Hij werd voor de Fransen de ultieme martelaar en het toonbeeld van moed en verzet. Erg handig als voorbeeld bij de vele veldslagen die nog moesten volgen. 

Vae Victus

Buiten Asterix komt Vercingetorix nog regelmatig in stripboeken voor. Als hoofdpersoon in Vae Victus deel 11 en Alex deel 18. Beide stripboeken dragen zijn naam. Het meest historisch verantwoorde stripboek over Vercingetorix komt uit in de reeks: “Zij schreven geschiedenis” van tekenaar Frédéric Vignaux en schrijver Stéphane Bourdin. Achterin het boek bevindt zich zelfs een uitgebreide katern met de historische feiten over deze Franse krijgsheld. Een mooi voorbeeld van een krijgsheer die uitgroeide tot mythische proporties.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00