We want to kill Spider-man
6 januari 2021 00:15

We want to kill Spider-man

In 1962 verschijnt in Amazing Fantasy #15 voor het eerst Spiderman. Nederland volgt in 1966 met Spinne-Man contra de spinnijdige schorpioen. Opmerkelijk is dat ze in dit eerste deel van de Hip-Comics nog de Amerikaanse schrijfwijze volgen, door een streepje tussen Spinne en man te plaatsen. Vanaf de volgende delen wordt het één woord. Volgens eigen zeggen hebben Stan Lee en Steve Ditko deze superheld bedacht, maar dat wordt tegengesproken door Jack Kirby en Joe Simon. Ik denk dat de immense populariteit van deze strip de oorzaak is van deze zinloze discussie.
 
Los van het karakter en de superkrachten van Spider-man, is het veel interessanter om te kijken naar zijn tegenstanders. De verwerpelijke bandieten die maar één doel hebben: We want to kill Spider-man. Zoals al vaker in mijn blogs gaan we er een top-5 van maken. Welke schurk is het schurkst, of beter gezegd welke tegenstander zal het dichts bij het ultieme doel komen: de eliminatie van Peter Parker. Uiteraard is deze lijst een zeer persoonlijke en sta ik altijd open voor discussie.
 
5) Tinkerer. Dit vind ik zelf een van de origineelste. Hij is de eigenaar van een radiowinkel die dient als dekmantel voor zijn criminele activiteiten: het maken van geniale technische wapens en machines
4) The Lizard. Een van de gevaarlijkste tegenstanders die vrijwel even sterk is als onze held. Los van zijn eigen krachten, kan hij ook andere reptielen aansturen. Gelukkig  worden zijn krachten minder als het koud wordt.
3) The Scorpion. Eigenlijk lijkt deze schurk het meest op Spider-man. Hij verkrijgt zijn krachten alleen niet van een spin, maar van een schorpioen. In het dagelijks leven is hij privé-detective.
2) The Green Goblin. Vader en zoon Osborn treden op als deze gewetenloze bandiet. Misschien moet hij op de eerste plaats staan in dit rijtje, door zijn corrupte karakter, maar door zijn glider vind ik hem iets te veel op de Silver Surfer lijken.
1) The Sandman. Deze figuur vond ik als kind al geweldig. Een wezen die gemaakt is van zand en verschillende vormen kan aannemen. Door zijn helende krachten treedt hij zelfs een keer op als reddende engel voor Spider-man. In contact met water slaat hij een modderfiguur.
 
Of een van deze bandieten er in zal slagen om Spider-man te vermoorden, valt zeer te betwijfelen. Toch hoop ik er stiekem een beetje op, het wordt tijd. Net als bij Sylvester en die etter van een Tweety. Eet hem gewoon op man.
 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00