Peter de Smet
13 januari 2021 00:15

Peter de Smet

Je hebt redelijke striptekenaars, je hebt goede tot zeer goede striptekenaars en je hebt Peter de Smet. Wat mij betreft onbetwist de koning van de absurde humor. Vanaf de start in Pep tot zijn overlijden in 2003, heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse gagkunst.

De Generaal

Op aanraden van Jan Kruis begon De Smet in 1971 met zijn strip ‘De Generaal’ in de Pep. De hoofdpersoon heeft maar één doel: het grijpen van de macht. Hij wordt hierbij geholpen door de professor, één soldaat en een krakkemikkige tank. Zijn tegenstander en vertegenwoordiger van de macht is de maarschalk. Regelmatige voorbijgangers zijn de voluptueuze Truus en motoragent Dreutel. Hoewel ik de Generaal zeer origineel vind en het superknap is om 14 albums vol te tekenen met hetzelfde thema, ben ik zelf een groot liefhebber van 2 andere De Smet-strips.

Joris PK

Allereerst Joris PK. Joris werkt als ridder aan het hof van Stanislav van Transandijvie. In de donkere middeleeuwen wordt hij bijgestaan door Plok. Een robuuste strijder die elk probleem oplost met een uit de kluiten gewassen hamer. Alvorens hij het voorwerp met kracht op iemands hoofd deponeert, vraagt hij eerst op fatsoenlijke wijze toestemming
• Mag ik?
- Neen nog even wachten
• Nou dan?
- Vooruit dan maar
BAM!
Mijn favoriete album uit de reeks is: Het zwingende zwaard.

Lodewijk

Een wat minder bekende strip, maar mijn persoonlijke favoriet, is Lodewijk. De gags verschenen in de Panorama en zijn later uitgegeven in 2 albums. Lodewijk is werkeloos en heeft een aantal kenmerkende hobby’s: Hij drinkt bovengemiddeld bier en is een fanatiek potloodventer. Hoogtepunten uit de strip zijn het emotionele moment waarop hij in zijn stamcafé zijn eigen tap krijgt en zijn diepe verontwaardiging wanneer de sociale dienst vergeet een bloemetje te sturen bij zijn 12-jarig werkloosheidsjubileum.
Wat vaak gebeurt bij geniale strips is dat bij het overlijden van de maker, andere tekenaars het potlood overnemen. Bij Peter de Smet is dat gelukkig niet het geval. Het lijkt me ook onmogelijk om inzicht te krijgen in de krankzinnige fantasie van deze stripgrootheid.
 
 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00