What’s up, Doc?
29 augustus 2023 00:15

What’s up, Doc?

Bij deze vraag gaat bij mensen van middelbare leeftijd onmiddellijk een belletje rinkelen. Het is de standaard openingszin van het Looney Tunes karakter Bugs Bunny. Wat ze vaak niet weten is dat de stem werd verzorgd door Mel Blanc, the man of a thousand voices.

Mel Blanc

Mel Blanc begon in 1927 als stemacteur voor de radio. In die tijd van stomme films zaten mensen gespannen te luisteren naar de vele hoorspelen die via dit medium aangeboden werden. Een periode waarin hij zijn bijzondere gave kon ontwikkelen.
   Rond de start van de tweede wereldoorlog werkte Blanc mee aan de tekenfilm Picador Porky. Hierin verzorgde hij de stem van Porky Pig en Daffy Duck. Door het succes van het filmpje werd zijn arsenaal in de navolgende jaren aanzienlijk uitgebreid.

Yosemite Sam

Zijn populairste stemmen uit de Looney Tunes zijn:  Foghorn Leghorn, Bugs Bunny, Yosemite sam, Porky Pig en Speedy Gonzalez. Realiseert u zich dat de geluidsband onder de filmpjes apart opgenomen werd. Dat betekende dus dat Mel Blanc naadloos moest kunnen overschakelen tussen de verschillende stemmen. Gezien de drukke dialogen een krankzinnige prestatie. (in sommige afleveringen verzorgde hij alle stemmen)

Barney Rubble

In het begin van de jaren 60 ging Blanc werken voor de studio van Hanna-Barbera. Hij verzorgde onder andere de stem van Barney Rubble in The Flintstones en mister Spacely uit de Jetsons. (onlangs gingen zelfs geruchten dat het gemekker van Dino uit The Flintstones ook uit zijn geoefende stembanden te voorschijn kwam) In latere uitzendingen van The Flintstones werd de stem van Barney door iemand anders gedaan. Ik vond deze afleveringen dan ook niet om aan te zien/horen.

Mel Blanc stierf in 1989 als gevolg van een val uit een ziekenhuisbed. Een bijzonder einde van een man die met recht de meest spectaculaire stemkunstenaar ooit genoemd mag worden. Op zijn graf staat treffend geschreven That’s all Folks. De zin waarmee elke aflevering van The Looney Tunes eindigde.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00