Delisle - Collectie - Gegijzeld

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

Gegijzeld
Nieuw
Delisle - Collectie
Softcover
€ 22,50

Inhoud

In 1997, tijdens zijn eerste humanitaire missie voor een medische NGO in de Kaukasus, werd Christophe André ontvoerd. Zo begon een eindeloze periode van onzekerheid. André had geen idee hoelang zijn gevangenschap zou duren en of hij het er überhaupt levend vanaf zou brengen…

Nadat hij André een paar keer had ontmoet, besloot Guy Delisle om zijn verhaal te vertellen. het resultaat is een aangrijpende, verontrustende en bij vlagen absurde geschiedenis. Uit elke tekening spreekt de onzekerheid en de uitzichtloosheid van een man die weet dat zijn leven elk moment weer op zijn kop gezet kan worden.

Met veel gevoel en aandacht voor detail heeft de auteur van Shenzen, Pyongyang, Birma en Jeruzalem dit verslag van een gijzelaar in een indrukwekkend beeldverhaal opgetekend.

 

Recensie door Stefan Nieuwenhuis: www.stefannieuwenhuis.nl

De Canadese striptekenaar Guy Delisle werkt al sinds het begin van deze eeuw aan een prachtig oeuvre. Tussen 2001 en 2011 verschenen autobiografisch verhalen over zijn leven in China, Noord-Korea, Birma en Israël. Stuk voor stuk albums waarin hij uitvoerig het dagelijkse leven beschrijft, gezien door de ogen van een westerling. De drie Aziatische verhalen leunen met name op beschrijvingen van culturele en sociale aard, het album Jeruzalem uit 2011 laat vooral zien wat een tragisch en treurig land Israël in feite is.

Het werk van Delisle kenmerkt zich door de persoonlijke en intieme sfeer van de verhalen. De hoofdpersoon is Guy zelf, in zijn hoedanigheid als animator in Azië en als man van een NGO-medewerkster in het Midden-Oosten. Het zijn verhalen van alledag; over het doen van boodschappen, het kennismaken met buren en het bezoeken van een museum of park.

 

Met zijn nieuwste album gooit Delisle het over een andere boeg. In Gegijzeld tekent Delisle het waargebeurde verhaal van Christophe André, een medewerker van Artsen Zonder Grenzen die in 1997 in Ingoesjetië wordt ontvoerd. In de 428 pagina’s van het album gebeurt nauwelijks iets: na zijn kidnap zit Christophe vastgeketend aan een verwarmingsbuis in een lege kamer. Zijn dagen bestaan uit slapen, wachten, twee keer per dag soep, brood en thee, en even uit de boeien voor een plas. Af en toe mag hij zich wassen, maar verder gebeurt er bar weinig.

De tekst in het album is een letterlijk verslag van Christophe zelf. Aanvankelijk beschrijvend, maar gaandeweg wordt het verhaal in-hoofdig: we gaan mee in de gedachten van de gijzelaar. Vanaf dan wordt het echt interessant voor de lezer. Een citaat van Christophe op het achterplat zegt alles: “Gegijzeld worden is erger dan in de gevangenis zitten. In de gevangenis weet je waarom je vastzit en wanneer je weer vrijkomt. Als je gegijzeld wordt, heb je zelfs dat geringe houvast niet. Je hebt helemaal niks.”

De lezer heeft overigens wel een houvast: naarmate de tijd vordert, wordt het aantal te lezen pagina’s minder en weet je dat er in ieder geval een einde aan het verhaal komt. Maar hoe dat zal zijn wordt nergens duidelijk, en dat maakt het een intense leeservaring. Monotoon, maar met de dag spannender en tegelijk uitzichtlozer.

De tekeningen zijn sober, met een enkele steunkleur, wat bijdraagt aan de sfeer en de situatie. Zonder iets van het verhaal te verklappen, ben je als lezer vaak geneigd jezelf te verplaatsen in Christophe. Zou je het belangrijk vinden om te weten welke dag het is? Zou je alert zijn op geluiden van buiten de kamer?

Delisle is erin geslaagd de uitzichtloosheid en onwerkelijkheid van een gijzeling uit te beelden. Het is geen avontuur, geen nagelbijten, maar zo echt mogelijk. Dichter op een gijzeling kun je niet zitten. Dat maakt Gegijzeld heel bijzonder. Het is zo’n album dat je weglegt met een ‘wow’.

Overige productgegevens

Held/serie: Delisle - Collectie
Reeks/Deel: Delisle - Collectie
ISBN: 9789492117618
Scenarist(en): Delisle, Guy
Tekenaar(s): Delisle, Guy
Genre(s): Graphic Novel
Uitgever: Scratch

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00