27 augustus 2019 00:15

28 augustus, feest Gronings ontzet.

28 augustus is een populaire dag onder Groningse studenten en ambtenaren. Ze zijn namelijk vrij. Een extra vrije dag, mits het niet in het weekend valt. De kennis omtrent de reden van de feestdag, reikt iets minder ver. De naam Bommen Berend is nog wel bekend, maar het achterliggende verhaal niet. De extra vrije dag lijkt belangrijker dan de reden…

Bernhard von Galen

Tijdens het rampjaar 1672 belegerde Bernhard von Galen, Bisschop van Münster,  de stad Groningen. Zijn bijnaam was Bommen Berend, vanwege het veelvuldige gebruik van door kanonnen afgeschoten bommen. De stad hield echter stand en op 28 augustus 1672 trok Bernhard von Galen zich terug. Een leuke opsteker voor de zo geplaagde Nederlandse regering.

Otto Eerelman

Dit heuglijke moment in de Groningse geschiedenis wordt vanaf 1700 uitgebreid gevierd.
De bekendste traditionele onderdelen van het feest zijn: de paardenkeuring, de kermis en het afsluitende vuurwerk. In het Gronings stadhuis hangt een manshoog schilderij van de paardenkeuring, gemaakt door Otto Eerelman in 1920.

Elske

Naast de traditionele festiviteiten vindt aan de Hoge der A al enkele jaren een strip- en boekenbeurs plaats. Ik begin hier bewust met strip, omdat het in eerste instantie alleen een stripbeurs was. Stripwinkel Akim is al vanaf het begin van deze beurs elk jaar present. Bij enkele van deze beurzen presenteerde ze een nieuwe strip in het Gronings dialect. Naast diverse nieuwe en antiquarische strips, worden de tot dusver verschenen delen van: Sigmund, De Rechter, Elsje, en Single uiteraard weer op de beurs aangeboden. Het gaat een prachtige zonnige dag worden, dus stripwinkel Akim hoopt u bij zijn stand te verwelkomen.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00