Bert Bus
24 oktober 2018 00:15

Bert Bus

Jaren geleden tijdens de stripdagen in Haarlem stonden we met Akim naast een vriendelijke man. Wij herkenden hem eerst niet, maar het bleek Bert Bus te zijn, de bekende tekenaar van Archie de man van staal. Na een beetje aandringen, maakte hij voor ons 2 prachtige illustraties van deze ijzeren robot. Maar wie is Bert Bus nou precies? Na een beetje research kwam ik zoveel informatie tegen, dat ik er 10 blogs mee kon vullen. Daarom een korte samenvatting.

Trigië

Bert Bus werkte meer dan 40 jaar voor de striptijdschriften Sjors, Eppo en Wordt vervolgd. Zijn bekendste strips zijn Archie de man van staal, Olaf Noord, Russ Bender en Stef Ardoba.
Wat weinig mensen weten is, dat hij ook coverillustraties maakte voor de Nederlandse versie van Trigië van Don Lawrence. Gezien zijn voorliefde voor historie en Sciencefiction misschien niet eens zo vreemd.

Sjors en Sjimmie

De langste periode werkte Bert Bus voor uitgeverij Spaarnestad. Hij werkte daar samen met o.a. Frans Piët, de tekenaar van Sjors en Sjimmie. Zijn inspiratie haalde hij uit klassieke strips als Flash Gordon en Prins Valiant. Ook was hij een verdienstelijk amateurarcheoloog in de regio Velsen.

Libelle

Bert Bus kon van zijn stripwerk leven. Iets wat al zeer bijzonder te noemen is. Hij was veelzijdig en niet te beroerd om te werken. Zo is hij ook de eerste Nederlandse tekenaar die meewerkte aan het meisjesblad Tina. Samen met ontelbare illustraties voor de Libelle, Rosita, Grabbelton en Panorama, mag hij met recht tot een van de grootste Nederlandse striptekenaars gerekend worden. Een aimabele man die door de echte “kenners” ondergewaardeerd is. Misschien een idee voor het stripmuseum in Groningen om met een persoonlijke tentoonstelling hier alsnog recht aan te doen.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00