Politici in de strip
17 oktober 2018 00:15

Politici in de strip

Charly Hebdo

Vanaf de underground  in de jaren 60 speelt politiek een rol in de strip. De thema’s lagen natuurlijk ook voor het oprapen: Provo, de kraakbeweging, Dolle mina, de Kabouters. Joost Swarte, Aart Clerkx en Peter Pontiac zetten hier hun eerste schreden in stripland. Swarte en Clerkx probeerden zelfs een volledig politiek getinte strip van de grond te krijgen, maar dit initiatief faalde. Als je de politiek getinte karikaturen meetelt, is het scala natuurlijk oneindig. Willem Holtrop als medewerker van Charly Hebdo is in Nederland de bekendste. Hij had trouwens een engeltje op zijn schouders tijdens de terroristische aanslag op het blad. Hij was onderweg naar de redactie. Te laat komen kan ook zijn voordelen hebben.

Dries van Agt

Los van gastrollen van bekende politici in strips als Asterix en Dirkjan, werd politiek als striponderwerp niet erg populair. Verder als “Dries op de fiets” over Dries van Agt kwam het niet. Gelukkig voor de echte liefhebber wordt de wereld nu geregeerd door stripfiguren. Trump, Poetin, Kim Jong-Un, Erdogan en in ons land Geert Wilders, zijn zelf al karikaturaal genoeg om als hoofdpersoon in een stripboek op te draven. Wilders sierde al de voorkant van “De as van het kwaad” uit 2011. Een leuke poging, maar eigenlijk nog steeds een boekje vol politieke karikaturen.

Donald Trump

Het echte werk verscheen in 2018 bij uitgeverij L. Fred de Heij bracht samen met Noël Ummels en Pieter Albert het stripboek “Alternative Facts” op de markt. Hoofdpersoon, hoe kan het ook anders, Donald Trump. Vanuit zijn perspectief worden wereldleiders als Merkel, Erdogan en vooral Poetin op de hak genomen. Ikzelf vond de kleine gastrollen in het boek geweldig. Umberto Tan, Mr. Bean en Dionne Stax maken hun opwachting. Ook onze eigen Mark Rutte mag een klein rolletje van betekenis spelen. Tot slot het optreden van Asterix en Obelix, compleet met afsluitende maaltijd. Een leuke verwijzing naar de vele Franse politici die een rol speelden in Asterix.

 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00