Die stripfiguur stak een peuk op, schande…
14 februari 2023 00:15

Die stripfiguur stak een peuk op, schande…

Vanuit meerdere kanten van de maatschappij wordt kritiek geuit op gedrag van mensen. Wat betreft grensoverschrijdend gedrag en racisme vind ik dat terecht. )al wordt iemand soms wel in een te vroeg stadium aan de schandpaal genageld) Hoe zit het met stripboeken? Wat is acceptabel en wat niet?

Speen

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de sigaret van Lucky Luke definitief vervangen door een strootje. Ook het pistool dat baby Billy the Kid als speen gebruikte, werd vervangen door een echte speen. De beelden waren slecht voor de opvoeding van het jonge kind.

Peuk

De vraag is natuurlijk of dit terecht is? Kun je iemand het beste beschermen voor onheil door het af te dekken, of net te doen of het niet bestaat? Lucky Luke stopte al in de jaren 60 met roken, maar Bert uit Dirkjan staat nog dagelijks met een fles bier en een peuk achter op de landelijke dagbladen.

Jongeren 

Mijn mening is dat een natuurgetrouwe weergave van de maatschappij de beste manier is. Laat jongeren zien wat de werkelijkheid is en koppel daar een gedegen voorlichting aan. Wanneer je dingen weglaat, of plaatst in een donkere geheimzinnige omgeving, wakker je het interesse alleen maar aan.

Pim Lammers

Daarnaast komt nog de vrijheid van de auteur. Pim Lammers trok zich onlangs terug als schrijver van het boekenweekgedicht. Hij werd online uitgemaakt voor pedofilieactivist en kreeg meerdere doodsbedreigingen. Het vrije woord is een groot goed in een vrije samenleving. Iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil, mits het niet over de grenzen van het betamelijke gaat. Lammers probeerde in zijn verhaal juist te waarschuwen voor grensoverschrijdend gedrag en kreeg door tweets van enkele zogenaamde activisten een totaal onterechte reactie.

Codering

Het is wel verstandig om ook op stripboeken een leeftijdscategorie aan te geven, met dezelfde codering die ze voor films gebruiken. Op die manier kunnen ouders van tevoren zien of een uitgave geschikt is voor hun kind en welke onderwerpen aan de orde komen.
Censuur plegen is echter heel wat anders. Voor je het weet leven ook wij onder het juk van de een of andere op oorlog beluste dictator.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00