Kap nâh
8 augustus 2018 00:15

Kap nâh

Kap nâh is een beroemde uitdrukking van de stripheld Haagse Harry. Ook andere stripfiguren staan bekend om hun steeds weer terugkerende uitspraken. Een (persoonlijke) top 10

Poep aan je schoen

10) “Dat is wetenschappelijk niet verantwoord”. Een bekende opmerking van Adhemar, de zoon van Nero uit de gelijknamige strip. Een personage die eeuwig jong blijft, maar toch de officiële titel: doctor professor Adhemar draagt.
9) “Tom Poes, verzin een list”. Wanneer heer Bommel in problemen geraakt, moet zijn “jonge vriend” de boel oplossen. Een minder tot de verbeelding sprekende uitspraak, maar Marten Toonder mag niet in deze lijst ontbreken.
8) “Hoi Pipeloi”, de bekende welkomstgroet van Jeroentje uit Jan, Jans en de kinderen. Vele kennen hem ook door: “Jeroen, poep aan je schoen”, maar dit gezegde komt maar in één album voor.

Jemig de pemig

7) “Jemig de pemig”. Joop Klepzeikers manier om uit te drukken dat hij verwonderd is, of enthousiast. Mijn ouwe held. Jammer dat Eric Schreurs er mee gestopt is.
6) “Miljaar”. Herhaaldelijk gebruikt door Lambik uit Suske en Wiske. Eigenlijk is het een vloek, maar het geeft ook verbazing en verwondering aan
5) “Kap nâh”. Haagse Harry’s legendarische opmerking. Het betekent zoiets als: ”stoppen met die handel”. De uitspraak is voor een buitenstaander veel lastiger.
4) “I’m a poor lonesome cowboy”. Eigenlijk een lied aan het eind van elk Lucky Luke-album. Toch mag het hier niet ontbreken.

Onder feestelijk bazuingeschal, nu de top 3.

3) “Nou Moe”. De standaarduitspraak van Franquins Guust. Te pas en onpas gebruikt in alle voor hem mooie en lastige situaties.
2) “Duizend bommen en granaten”. Kapitein Haddock op zijn best. Ik twijfelde even, of dit niet nummer één moest zijn. Maar ja, je moet een keus maken.
1) “Rare jongens die Romeinen”. Wat is Obelix zonder dit gezegde. Naar mijn mening de geniaalste opmerking in stripland.
Uiteraard is deze top 10 zeer persoonlijk. Commentaren en aanvullingen zijn daarom van 
harte welkom.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00