27 maart 2020 00:30

In memoriam

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat Henk Drenth, eigenaar van stripwinkel Zinnebeeld, is overleden. Een markant figuur uit de Groningse stripwereld is niet meer.

Tante Leny

Henk zette zijn eerste stripschreden in de legendarische winkel “Tante Leny” aan het Zuiderdiep in Groningen. In dienst van Pick Fokkens werd zijn liefde voor het beeldverhaal geboren. Hij nam uiteindelijk de winkel over en veranderde de naam in Zinnebeeld. Begin jaren 80 verhuisde hij naar de bekende locatie in de Pelsterstraat.

Schat zoeken 

Zinnebeeld was het summum voor schatzoekers. Overal stonden bakken met strips en door de stapels op de grond was het loopgedeelte tot een minimum beperkt. Henk zelf maakte ooit een schatting dat hij een half miljoen strips in bezit had. Dit stond nog los van de duizenden elpees, boeken en curiosa. Een argeloze bezoeker zou ongetwijfeld tot de conclusie komen dat het woord “zootje” een treffende omschrijving was van deze inventaris. Hoe moest je in vredesnaam een bepaald stripboek vinden in deze chaos? Begrijpelijk, maar ten onrechte. Henk had er wel degelijk een systeem in aangebracht, al moest je soms wel enkele stapels verplaatsen om je doel te bereiken. 

Zeldzaam exemplaar

Wat mij het meest is bijgebleven is de indringende geur van oude boeken die in het pand hing. Zo behoort een tweedehandsboekenzaak te ruiken. Daardoor geloof je oprecht in het vinden van dat ene zeer zeldzame exemplaar.
Eind vorig jaar besloot hij na 37 jaar de strippijp aan Maarten te geven. De inboedel werd verkocht, of overgedaan aan de oudpapierhandel, en in zeer verkleinde vorm trok hij in bij zijn zus aan de overkant. Helaas heeft hij slechts een jaar van zijn welverdiende oude dag kunnen genieten. De Groningse stripwereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00