Ophef over stripglossy nr. 9.
15 augustus 2018 00:15

Ophef over stripglossy nr. 9.

Fred de Heij was de gastredacteur voor Stripglossy nr.9. Zijn pornografische beelden leverden hem veel kritiek op. Vooral van striptekenaar Kenny Rubenis.

Lingerie

De voorkant van stripglossy nr. 9 bezit een bijzondere gadget. Wrijf over de lingerie van de bevallige dame en haar kleding verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een nostalgische verwijzing naar de pennen en glazen uit de jaren 70. Door warmte verdween de bikini van een weelderige pin-up.

Prehistorie

De kritiek van meneer Rubenis richt zich vooral op de vrouwonvriendelijkheid van de strips van Fred de Heij. Hij ziet het als hoofdreden dat vrouwen weinig of geen strips lezen.
In zijn eigen strip “Dating for Geeks” is het thema: versieren van vrouwen. De prehistorische openingszinnen van mannen, met als bedoeling een vrouw te versieren, worden hier belachelijk gemaakt. Uiteraard levert dit gegeven menig glimlach rond de mond van de hedendaagse vrouw op. Mannen lezen dit niet. Zij kennen de zinnen al.

Crumb

Natuurlijk kun je discussiëren, of zoveel vrouwelijk naakt in de moderne strips wel nodig is. Maar laten we welzijn, de lezer vraagt erom. Vanaf 2000 komt er in elk stripboek wel een schone topless dame voor. Zie de populariteit van Manara, Serpieri en Crumb. Misschien wel de populairste strip van dit moment, Henk Kuijpers’ Franka, wordt met de jaren steeds bloter. En deze strip is ook zeer populair bij vrouwen.

Bos bloemen

Maar laten we er niet teveel op doorgaan. Meneer Rubenis heeft een duidelijk mening en in een democratisch land mogen wij die ook hebben. Wel vinden wij het op zijn plaats als Fred de Heij een riante bos bloemen aan meneer Rubenis stuurt. De stripglossy was niet aan te slepen en zijn strip "Pulpman" wordt zelfs uitgegeven op groter formaat.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00