10 juli 2019 00:15

Le Tour de France

Op dit moment draait de Tour de France, het grootste wielerspektakel ter wereld. Voor het eerst in 30 jaar werd zelfs de gele trui uitgereikt aan een Nederlander. Mike Teunissen mocht het begeerde tricot 2 dagen dragen. Wat betekende de tour eigenlijk voor het stripverhaal?

De kannibaal

Los van “Le Tour de France” van Asterix, dat eigenlijk niets met wielrennen te maken heeft, zijn de meeste strips over de tour in België verschenen. Niet vreemd natuurlijk als je kijkt naar de fenomenale tourwinnaars die dit land heeft voortgebracht: Philippe Thijs, Sylvere maes, Lucien van Impe en “de kannibaal” Eddy Merckx. Maar wat is nou het meest aansprekende boek over dit onderwerp?

De teenloze adelaar

"De teenloze adelaar" van Lax is wat mij betreft een kanshebber. Het speelt zich af tijdens de Tour de France van 1912 en de Heroïsche strijd van de hoofdpersoon Amédée, komt dicht in de buurt van de fantastische verhalen die over deze vroege Tour-periode geschreven zijn. Het verhaal is geheel fictief, maar er zitten prachtige verwijzingen naar oude wielerhelden in verborgen.

Dossiers van de tweede wereldoorlog

Verder zijn er natuurlijk stripverhalen over de grote helden uit de tourgeschiedenis: Gino Bartali, Fausto Coppi, Marco Pantani en Eddy Merckx, maar die zijn een beetje voorspelbaar.
Onlangs verscheen er bij Dark Dragon in de reeks “Dossiers van de tweede wereldoorlog” een stripboek met de titel 1938. Het verhaalt over de Tour de France 1938. Adolf Hitler wil een diplomatiek incident creëren om Mussolini voor zijn zaak te winnen. De latere winnaar Gino Bartali is hierbij zijn doelwit. Eindelijk een goed geschreven stripboek waarin het tijdsbeeld rond de tour van 1938 prachtig beschreven wordt.

Marc Sleen

Marc Sleen, de tekenaar van Nero, tekende tussen 1947 en 1964 dagelijks een strip over de Tour de France in “Het Volk”. Elk stripje gaf op ironische wijze de etappe van de vorige dag weer.
In 1992 werden alle strookjes gebundeld door Frans Lodewijkx in het boek “De Grote Rondes van Marc Sleen”. Hierdoor ontstond een gedetailleerd beeld van de Tour de France over deze periode. Jammer dat enkele stroken uit 1948 en 1949 verloren zijn gegaan.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00