17 juli 2019 00:15

Verboden strips

Al zappend door de stripgeschiedenis las ik dat Donald Duck vroeger in Finland verboden was. Reden? Hij had geen broek aan. Later bleek dat het om economische redenen ging, maar toch een goed verhaal. Nieuwsgierig ben ik op zoek gegaan naar stripboeken die werkelijk verboden werden.

Kuifje in Congo

Kuifje in Congo is misschien wel het bekendste voorbeeld. Na vele klachten over racisme besloot Herge de oorspronkelijke versie aan te passen. Dit resulteerde in “Kuifje in Afrika”. Voor de Congolese student Bienvenu Mbuto Mondondo was dit nog niet genoeg. Hij probeerde ook dit album via de rechter in Brussel te laten verbieden. Deze stelde hem in het ongelijk. Ik denk ook dat je het oordeel over een stripboek in de tijd moet plaatsen. In 1931 was Congo een kolonie van België. Het beeld dat Herge schiep over die tijd, kwam dan ook redelijk overeen. Dat je het er niet mee eens bent is wat anders, maar bekijk het in historische perspectief. In Nederland gold hetzelfde voor Sjors en Sjimmie, maar niemand heeft ooit geprobeerd het te verbieden.

De duivel aan boord

In de jaren 50 werd “De duivel aan boord” uit de serie Illustrated Classics uit de handel gehaald. Het woord duivel was niet geschikt voor de opvoeding van de jeugd. Hetzelfde dreigde voor “Het gebroken zwaard”, deel 1 uit de Rode ridder reeks. De tekening leek teveel op een crucifix. In de Duitse deelstaat Beieren werd “Ans en Hans” van Theo van den Boogaard verboden. De seksscenes zouden een verderfelijke invloed hebben op het moreel van jongeren.

Dick Bos als SS’er

Vanaf 1941 verscheen Dick Bos in boekvorm. De populariteit werd dusdanig groot, dat de Duitsers interesse kregen. Ze vroegen Mazure en uitgeverij Ten Hagen om van de held een SS’er te maken. Van Duitsers’ kant begrijpelijk, maar gelukkig weigerde Mazure. De Duitsers verboden Dick Bos met onmiddellijke ingang en de serie ging pas na de oorlog verder. Kijk, zo’n verbod weet ik te waarderen. Dick Bos als SS’er……..kom nou!

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00