Manga
29 augustus 2018 00:15

Manga

Manga is de Japanse versie van het Europese stripverhaal en ongekend populair in Azië. In Korea heet het Manhwa en in China Manhua.

Astro Boy

De grondlegger is de Japanner Osamu Tezuka. Zijn kenmerkende tekenstijl, grote ogen en lange benen, zorgt ervoor dat het zich sterk onderscheidt van de westerse manier van tekenen. In 1946 begon hij met zijn bekendste figuur “Astro Boy”. In Japan verschijnen elke week diverse Manga-tijdschriften. Ze zijn vergelijkbaar met bij ons de Donald Duck, of de Pep. De bekendste is “Shonen Jump”.

Manga kun je verdelen in 5 hoofdgenres.

• Shounen. Deze Manga is gericht op jongens. Dragon Ball, Naruto en Inu Yasha, zijn de bekendste. Andere populaire series zijn: Detective Conan, Blue Exorcist en Black Butler.
• Shojo. Deze serie is exclusief voor meisjes. Het thema is romantiek, of het leven op de middelbare school. Anonymous Noise en Fruits basket worden het meest gelezen.
• Comedy. De bedoeling van deze Manga is, de naam zegt het al, om je aan het lachen te maken. De verhaallijnen zijn vaak absurd en zelfs slapstick wordt niet vermeden. Bekende series zijn: Watamote, Hetalia en The devil is a Part-Timer.
• Yaoi. Is gericht op meiden, maar anders dan Shojo. Het gaat over romantische verhoudingen tussen jongens, of mannen. Veel meisjes vinden dit “hot”. De seks is veel explicieter en vaak pornografisch te noemen.
• Yuri. De tegenhanger van Yaoi. Hier gaat het om lesbische relaties tussen vrouwen. Dit schijnen jongens dan weer spannend te vinden. Van deze variant zijn er minder verschenen dan de Yaoi.
 
Ikzelf ben niet zo kapot van Manga. Misschien omdat ik opgegroeid bent met de traditionele westerse tekenstijl. Gezien de huidige game-hype, kan ik me wel goed voorstellen dat jongeren dit prachtig vinden. Voor de Hentai versie verwijs ik naar de echte liefhebber.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00