Striphelden op postzegels
5 augustus 2020 00:30

Striphelden op postzegels

In mijn nu toch wel bewezen onnozelheid, had ik de illusie een blog te kunnen schrijven over stripfiguren op postzegels. Natuurlijk is dit mogelijk, maar een serie van 50 blogs over hetzelfde onderwerp gaat op den duur vervelen. Wat een gigantisch aanbod! Een kleine samenvatting:

Kuifje

In de Belgische jeugdfilatelie serie zijn verschillende bekende strips vereeuwigd. Het begint in 1979 met Kuifje waarvan een mooi item op onze site wordt aangeboden. Zelf vind ik de Philastrips te gek. Deze in het Nederlands en Frans uitgebrachte hardcovers bevatten een zeldzame postzegel en prachtige achtergrondinformatie over de stripheld. Alleen al in het Nederlands zijn er 37 uitgaven verschenen. Een goede reden om onze site er eens op na te slaan.

Rupert

Naast de Nederlandse postzegels van o.a. Joost Swarte, Tom Poes en Jan, Jans en de kinderen, bracht Catawiki een serie stripenveloppen uit. Hiervan zijn er tot op heden 50 verschillende verschenen, met werkelijk alle bekende Nederlandse stripverhalen. Elsje, Agent 327 en Franka kregen eindelijk hun verdiende plek in Filatelieland.
Zoals u al merkt moet ik me bij de beschrijving van dit onderwerp zeer beperken. Vele landen hebben postzegels met dit populaire onderwerp uitgegeven en door de bomen is het bos allang niet meer te zien. Om dan toch wat extra informatie te verstrekken, heb ik 3 uitgaves gevonden die gewoon mooi zijn. Niet duur of zeldzaam, maar prachtig uitgewerkt.
 
Rupert en Friends, uitgebracht in Guernsey in 1993. Een prachtig vel waarop de figuren uit Bruintje Beer op een sfeervolle manier worden uitgebeeld. De nostalgie druipt ervan af.
The Hulk through the ages, uitgebracht in 1999 in (jawel) Madagascar. Dit vel sprak me aan omdat de Hulk wordt afgebeeld in zijn verschillende gedaantes. Van een soort monster van Frankenstein, tot de huidige Marvel-held.
Comic strip classics, uitgebracht in 1995 in de Verenigde Staten. Een groot postzegelvel met afbeeldingen uit de prehistorie van het stripverhaal. Wie van The Yellowkid, of Popeye houdt, wordt hier op zijn wenken bedient.
 
Na een kort bezoek aan de wereld van de strippostzegel heb ik zelf besloten om me er niet aan te wagen. Het aanbod is te groot en ik had het eerder moeten doen.
Een ding is namelijk zeker, je hoeft je geen breuk meer te tillen aan bananendozen vol stripboeken.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00