Tentoonstelling Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge, deel 2
12 september 2018 00:15

Tentoonstelling Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge, deel 2

Over de tentoonstelling van Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge, het tweede deel over Peter van Dongen.

Muizentheater

Net als Tjong-Khing begon Van Dongen zijn tekencarrière bij undergroundstrips als “Rebel Comix en “De vrije Balloen”. Zijn tekenstijl doet sterk denken aan de klare lijn van Herge, Joost Swarte en E.P. Jacobs. Zijn debuut “Muizentheater”, over 2 arbeiders gedurende de grote depressie in Amsterdam, bezorgt hem in 1991 de stripschapsprijs voor het beste album van het jaar.

Rampokan

In 1998 verschijnt zijn klassieker “Rampokan” over de vrijheidsstrijd van de voormalige Nederlandse kolonie Indonesië. Het verhaal is gebaseerd op het leven van zijn moeder en grootmoeder in het Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. De achtergrond van de tekeningen maakt hij samen met Joost Swarte. Zijn “klare lijn” stijl bereikt hier zijn hoogtepunt. Kenners beweren dat er sterke overeenkomsten zijn met het Hergés album: Kuifje in Afrika. Voor dit werk krijgt hij in 1999 de prijs voor het beste boekontwerp. 

Adriaan van Dis

In nauwe samenwerking met Adriaan van Dis werkte hij hierna bijna 10 jaar aan de literaire strip “Familieziek”. Het album, gebaseerd op de roman van Van Dis, kwam uit in 2017 en heeft net als Rampokan Indonesië als thema. Voor zijn volledige oeuvre ontving hij dit jaar de stripschapsprijs. 

Blake en Mortimer

Op dit moment legt Peter van Dongen samen met Teun Berserik de laatste hand aan het nieuwe Blake en Mortimer- verhaal: De vallei van de onsterfelijken. Hij is daarmee de eerste Nederlander die meewerkt aan deze legendarische serie. Een logisch gevolg van zijn prachtige “klare lijn” tekenstijl. Het album verschijnt in november 2018.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00