Tentoonstelling Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge
5 september 2018 00:15

Tentoonstelling Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge

Van 23 september t/m 4 november organiseert Bart Art Box een tentoonstelling over het werk van Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen. De tentoonstelling vindt plaats in het rustieke Groningse dorpje Thesinge. Als kleine waardering een drieluik over dit initiatief.

Gerard Cox

Als eerste Thé Tjong-Khing. Deze gelauwerde striptekenaar en illustrator werd op een hele andere manier bekend bij het Nederlandse volk dan door zijn tekenvaardigheden. In de jaren 70 was hij deelnemer aan de filmquiz “voor een briefkaart op de eerste rang”. Hij won zo vaak achter elkaar, dat de producent besloot een maximumaantal deelnames in te stellen.
Gerard Cox en Frans Halsema hebben er een legendarische conference aan gewijd. 

Stripschapsprijs

In die jaren maakte Thé Tjong-Khing onder andere de strips Iris en Arman en Ilva. Voor Arman en Ilva kreeg hij in 1971 de Belgische science fiction prijs. Ook was hij in 1975 een van de oprichters van het tijdschrift “De vrije Balloen”. Na de jaren 70 richtte hij zich meer op het illustreren van boeken, dan op het tekenen van strips. Hij won 3 keer een gouden penseel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Duitse Jugendliteraturpreis en de Max Velthuijs-prijs. Hierdoor is Thé Tjong-Khing een van de meest onderscheiden kinderboekenillustratoren van Nederland. Insiders beweren dat hij daarom nooit de stripschapsprijs heeft ontvangen. In 1998 werd hij wel geëerd met de Trentenaire prijs.

Akim

Gezien de kwaliteit van zijn strips vind ik dit een kleine misser. Zo’n grote tekenaar had de prijs zeker moeten krijgen. De hele serie van Arman en Ilva wordt nu door Sherpa opnieuw uitgegeven. Door het prachtige scenario van Lo Hartog van Banda een must voor elke stripliefhebber. Uiteraard heeft stripwinkel Akim de meeste delen nog op voorraad.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00