Tentoonstelling Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge, deel 3
26 september 2018 00:15

Tentoonstelling Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen in Thesinge, deel 3

Afgelopen zondag ben ik naar de opening van de tentoonstelling over het werk van Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen geweest. Een kort verslag.

Indonesië

Bij de deur werd ik vriendelijk opgevangen door de vrouw des huizes. Zij vertelde me dat ze elk jaar een tentoonstelling organiseerden die een link had met Indonesië. Om die reden waren ze op het idee gekomen Peter van Dongen te vragen zijn werk tentoon te stellen. Thé Tjong-Khing was er later bijgekomen. Beneden in de grote zaal hing werk van Peter van Dongen. De grote blikvanger was een lange lijst met origineel werk van het album “Familieziek”. Zoals de organisator in zijn openingstoespraak vertelde had de tekenaar hier liefst 10 jaar aan gewerkt. Zijn kenmerkende “klare lijn” stijl was duidelijk herkenbaar.

Blake en Mortimer

In een kort gesprek met Peter van Dongen vroeg ik hem waarom er geen originelen hingen van de nieuwe Blake en Mortimer. Hij vertelde me dat de uitgever dat niet wilde, omdat het boek nog moest verschijnen. Nadat ik hem mijn voorliefde voor de oude verhalen van E.P. Jacobs had aangegeven, vertelde hij me dat diens tekenstijl uit: “Het geheim van grote Piramide” het dichts bij de echte “klare lijn” kwam. Dat album had hij als voorbeeld gebruikt voor het nieuw te verschijnen tweeluik: “De vallei van de onsterfelijken”.

Arman en Ilva

Op de bovenverdieping hing origineel werk van Thé Tjong-Khing. Vooral de stroken van Arman en Ilva spraken me aan. De andere illustraties waren ook prachtig, maar ik ben nou eenmaal een stripliefhebber. Typerend was dat op verzoek van King de tekeningen niet ingelijst waren. Hij vond dat ze op die manier het beste tot hun recht kwamen. 

Bart Art Box
Ik vind het een prachtig initiatief dat Bart Art Box 2 vertegenwoordigers van de 9e kunst onder de aandacht brengt, want met recht mag het werk van deze 2 striptekenaars kunst genoemd worden. Deze tentoonstelling is een aanbeveling voor iedereen die het stripverhaal een warm hart toedraagt.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00