Suske en Wiske - Gelegenheidsuitgave Mini - Rikki en Wiske

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

Rikki en Wiske
Tweedehands, quasi nieuwstaat
Klik HIER voor alle foto's
Suske en Wiske - Gelegenheidsuitgave Mini
Luxe, Eerste druk (1995)
€ 99,95

Uitgave omschrijving

Gesigneerd door Paul Geerts

Oplage 1500 genummerde exemplaren

Inhoud

mini luxe-uitgave, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Suske & Wiske. Opl. 1500 ex. met gen. certificaat op naam!
Krant: De Nieuwe Standaard.
Afmetingen: 10.00 x 12.70 cm.

Publicatiedatum: 30 maart 1945 - 15 december 1945.
Inkten: Willy Vandersteen.
Het verhaal werd (uiteraard in zwart-wit) gepubliceerd in De Nieuwe Standaard in 240 stroken. Elke dag verschenen er twee stroken, waarbij de lezer aan het eind van elke aflevering nieuwsgierig werd gemaakt naar het vervolg. Dit stimuleerde de krantenlezer om de volgende dag opnieuw de krant te kopen.

De eerste albumuitgave was in 1946 in de Vlaamse ongekleurde reeks (album nr 0). Technisch gesproken is het een tweekleuren album, want het verhaal werd uitgegeven in blauwe inkt met een rode steunkleur. Er waren een aantal aanpassingen gedaan voor het album in vergelijking met de krantenpublicatie. Enkele plaatjes zijn hertekend en er zijn 20 stroken weggelaten, zodat er 220 stroken overbleven. Technisch gezien kon de uitgever Standaard Boekhandel namelijk alleen een album met 56 pagina's uitgeven. Er zijn slechts 7000 exemplaren gedrukt, zodat het album een collector's item is geworden. Het was te koop voor 36 Belgische frank.

Pas in januari 1970 verscheen de eerste herdruk als een bijlage bij Stripschrift, en een paar jaar later werd het verhaal opgenomen in een Jubileumboek.

In april 1975 werd het verhaal ingekleurd heruitgegeven in de vierkleurenreeks (album nr 154). Het verhaal verscheen ook gelijktijdig in de Franse vierkleurenreeks. Het was de eerste en enige keer, dat het verhaal in een andere taal dan het Nederlands werd uitgebracht.

In augustus 1989 verscheen een bibliofiele uitgave waarin voor het eerst het verhaal in zijn geheel werd opgenomen (dus met de 20 eerder weggelaten stroken. Ook in de Rode klassiek reeks van februari 1993 verscheen het verhaal zoals het eerder in de krant was verschenen, inclusief Vlaamse taal. In november 2007 zat "Rikki en Wiske in Chocowakije" bij de krant De Gelderlander. Deze krant geeft een jaar lang elke maand een boekje van Suske en Wiske cadeau bij de zaterdagkrant
In dit album maken Wiske en Tante Sidonia hun debuut.
Het album is in feite nog geen verhaal van Suske en Wiske. Suske zou pas zijn debuut maken in Het eiland Amoras. Zijn rol wordt hier vervuld door Rikki, de oudere broer van Wiske. Vandersteen had het personage "Rikki" oorspronkelijk al "Suske" genoemd, maar de uitgever van zijn krant had, zonder zijn medeweten, de naam tijdens de eerste publicatie in de krant veranderd in: "Rikki". Vandersteen was niet tevreden met het personage Rikki en zou hem in Het eiland Amoras uit de reeks schrijven door hem in de rij te laten aanschuiven voor een schoenbon. In 2003 werd eindelijk duidelijk wat er sindsdien van hem geworden in het album De gevangene van Prisonov.
Rikki werd sterk geïnspireerd door Kuifje en lijkt er ook treffend op. Vandersteen vond dit zelf ook en verving hem daarom in Het eiland Amoras door Suske, die tenminste dezelfde leeftijd als Wiske had en dus ook beter geschikt was als haar tegenspeler.
In de oorspronkelijke verhaal zat een scène waarin Rikki een boek leest in een zetel en door een sluipschutter vanuit een nabijgelegen appartement met kogels wordt doorzeefd. Rikki bleek echter slechts een pop van zichzelf in de zetel te hebben geplaatsd. Omdat deze scène in feite plagiaat was van een soortgelijke scène uit Kuifje in Amerika werd ze later uit het album verwijderd.
De verstrooide ingenieur Wargaren kan dan weer gezien worden als een voorloper van professor Barabas.
Chocowakije is natuurlijk afgeleid van Tsjecho-Slowakije. In de originele versie heette de hoofdstad Praak (Praag), maar in de albumversie liet de uitgever de titel veranderen in Kroko (Krakau, een stad in Polen).
Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het naoorlogse Vlaanderen en de spanningsopbouw tussen Oost en West. Dit thema komt terug in het verhaal.

Overige productgegevens

Held/serie: Suske en Wiske
Reeks/Deel: Suske en Wiske - Gelegenheidsuitgave Mini
Verschijningsdatum: 1995
Taal: Nederlands
Scenarist(en): Vandersteen, Willy
Tekenaar(s): Vandersteen, Willy
Uitgever: Standaard Uitgeverij

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00